8/9/11

Viner i Syd Tyrolen (Trentino Alto Adige)



För en tid sedan så besökte jag den charmerande vinmakaren Wolfgang Raifer på vin- kooperativet Colterenzio som ligger i byn Cornaiano i det vackra syd Tyrolen



Wolfgang visade runt i det helt nybyggda vineriet där 6 nya pressar och andra maskiner installerats inför årets skörd.

Kooperativet som bildades 1960 och består idag av 290 odlare som tillsammans förfogar över 300 hektar av den bästa vingårdarna, vinerna vinifieras på ståltank med även ekfat användas för att ge vinerna struktur och egenskaper.

Man odlar och sköter vingårdarna så naturligt som möjligt och stora delar är ekologiska och även viss biodynamisk odling förekommer och planerna är att allt vin i framtiden ska vara  ekologiska och helt naturliga.



Redan på 1500 talet var vinerna från byn omskrivna och speciellt omtyckta av hovet kring hertigen Sigismund som alltid talade väl om vinerna från Cornaiano men långt tidigare bosatte sig romarna med Cornelius i spetsen och startade vinfirman ” cornelianum”  som framöver bidrog till traktens goda rykte och fortsatta expansion.



Idag är syd Tyrolen förutom sina viner även känt för frukt träd där 50 miljoner träd finns planterade i dalen och där 10 procent av Europas äpplen kommer ifrån, men även aprikoser, päron och persika.



Dalen som skyddas av alperna har ca 300 soldagar om året och räknar med att ha det stabilaste vädret i Italien och där det kan vara så torrt att konstbevattning förekommer i stor skala,

Varma sommarvindar från Gardasjön och en sval bris från bergen skapar dom bästa förutsättningar för vinproduktion där alla typer av vindruvor produceras och trivs.



Jag hoppas att när ni nästa gång bilar över Brenner passet tar er tid att stanna till när ni kör genom dalen för att upptäcka alla fantastiska viner som produceras här.



No comments:

Post a Comment