8/10/11

Champagne in my mind


 Jag tänkte börja med att dela med mig till er om goda viner som man kan finna där samt lite andra tips om ni skulle vara på väg ner.



Nu är skörden snart  i gång i stora delar av Europa och synnerligen i champagne området som ligger ca 15 mil öster om Paris och där vinmakarna har en rekordtidig skörd att vänta sig, just idag är det massor av regn som gör druvornas skall tunt och känsligt för ädelröta vilket inte är så bra till just detta vin.

Man måste besöka trevliga Svenskan Jessica Perrion  i byn Verzenay, nära Reims.

Verzenay är en GRAND CRU-klassad by och där odlas huvudsakligen Pinot Noir-druvan.



Byn består av ca 1 100 invånare och ca 50 champagne hus. Bakom byn finns Montagne de Reims och framför byn sträcker sig vindruvsfälten ut sig som en matta, med färger som skiftar beroende på säsongen.

Champagne Thierry PERRION är 3e generationens champagne makare. Fadern Guy slutade tillverka champagne för ca 15 år sedan.

I dag är det Thierry och Jessica som tagit över champagne verksamheten och de tillverkar ca 10000 flaskor om året av högsta kvalitet som verkligen kan rekommenderas, det finns möjlighet att få flaskor skickade till sig.



Hos Jessica är man alltid välkommen, för att provsmaka champagne och för att besöka deras äldre, handgrävda källare.







 Riktig Champagne framställs enligt den så kallade Champagnemetoden, méthode champenoise eller méthode traditionelle genom att man först framställer ett vanligt vitt vin. Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jäst, så att jäsningen startar i flaskorna.

Under denna tid - 15 månader men oftast mycket längre - skapas dom härliga bubblorna.

Innan flaskan är färdig för försäljning tar man bort jästfällningen, genom att flaska vibreras upp-och-ner under en kortare tid. När jästfällningen så har trillat ner i halsen fryser man ner flaskhalsen hastigt, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den.

Vid denna tidpunkt är alla champagner  torra, men genom att flaskan fylls upp med en mindre mängd söt vätska, så kallad dosage, får champagnen olika torrhetsgrader från helt torr Ultra- brut till halvsöta doux för att passa alla typer av maträtter.



Det finns mycket mer att skriva om champagne men det återkommer jag till vid ett annat tillfälle.

Här kommer några bra förslag inför stundande högtider i olika prisklasser och kom ihåg ordspråket : en flaska magnum champagne är lagom till två om den ena inte dricker.





Tarlant Cuvée Louis Brut (nr 87609)  499 kr som kan beställas till ert närmsta systembolag



Detta vin är gjort på tre olika årgångar från vingården ”Les Crayons ”i Oeuilly på 50% chardonnay och 50% pinot noir på 60 åriga vinstockar och lagrad i ekfat för att få fram en fyllighet och komplexitet som visar på bra lagrings duglighet.

Huset Tarlant fatlagrar alla sina viner vilket är väldigt kostsamt och sällsynt numera då alla går över till ståltank. Den kände vingurun Robert Parker har gett vinet 94 poäng

Köp, njut och spara om ni har tålamod.



Om någon vecka bär det av för mig ner till först Alsace och sedan champagne för att besöka en massa ultracoola vinmakare, ser verkligen fram mot detta.






No comments:

Post a Comment